FAQ

1. Waar kom je vandaan?

Ik kom uit Boekel, een klein dorpje in Noord-Brabant.

2. Waar woon je?

Momenteel woon ik weer in Boekel. Eerder woonde ik in Barcelona (Spanje), Maastricht, Eindhoven, Helmond, Utrecht, Nijmegen en Managua (Nicaragua).

3. Hoe zit dat met je haar?

Af en toe draag ik woldreads. Ik ben mijn haar sinds ik mijn echte dreads niet meer heb (september ’15) aan het uitgroeien. Stiekem heb ik altijd een dingetje gehad voor gekke kapsels. Daarover lees je en kijk je video’s hier.

4. Wat voor dieet heb je?

Sinds mijn negende eet ik als vegetariër, en sinds april ’16 voor 90% veganistisch.

5. Waarom slaapt je dochter bij je in bed?

Ook daarover schreef ik een uitgebreid artikel. Ik ga er vanuit dat ze het zelf aan zal geven wanneer ze haar eigen bed wil.

6. Wat is natuurlijk ouderschap?

Deze informatie komt van natuurlijkouderschap.org:

Natuurlijk Ouderschap gaat uit van de volgende doelen: ken je kind, help je kind zich goed te voelen en geniet van het ouderschap. Om deze doelen te kunnen bereiken zijn handvatten geformuleerd:

  1. Blijf na de geboorte in contact met je baby. Als na de geboorte het contact om medische of sociale redenen wordt verbroken, probeer dit dan te herstellen zodra dat kan.
  2. Geef gehoor aan de signalen van je kind. Laat je kind niet alleen als het huilt maar koester het, ook als je het verdriet niet kunt wegnemen.
  3. Geef zolang mogelijk borstvoeding. Borstvoeding is meer dan voeding. Het is een ideaal troostmiddel en kan op verzoek van het kind gegeven worden. Geef je geen borstvoeding, probeer dan flesvoeding op verzoek te geven en doe dit als ouders zoveel mogelijk zelf.
  4. Draag je kind zoveel mogelijk bij je. Je kunt een drager gebruiken waardoor je je handen vrij hebt.
  5. Slaap samen met je kind of zet een co-slaper tegen je bed aan.
  6. Geef ruimte aan de ontwikkeling van empathie door positief in te grijpen en geen agressie te gebruiken.
  7. Vermijd vaak voorkomende of langdurige scheiding.
  8. Bewaar het evenwicht in je gezinsleven.

Deze handvatten zijn niet alleen middelen om je kind te leren kennen: het zijn tevens directe behoeften van een baby. Door deze middelen zoveel mogelijk toe te passen kom je tegemoet aan die behoeften en zal je kind zich goed voelen. Door je kind bij je te laten zijn kun je bovendien als ouders gaan en staan waar je wilt. Dit heft de beperkingen en het isolement op waar jonge ouders soms in terecht komen als gevolg van de regel dat baby’s op tijd naar bed en op tijd gevoed moeten worden. Als je ingaat op wat je kind aangeeft kun je de regels loslaten en de klok opzij zetten. Zo krijgt het genieten van je kind meer kans en als gevolg daarvan ontstaat er een positieve, warme sfeer in het gezin.

7. Hoe lang blijf je nog borstvoeding geven?

Ik heb werkelijk waar geen flauw idee. Ik ben enorm blij dat het gelukt is na een moeilijke bevalling en ziekenhuis periode, en wil geen kunstvoeding geven. Langvoeden is niet de norm, borstvoeding kost me veel energie, maar ik kan me nog niet voorstellen dat dit avontuur nu al voorbij zou zijn en het is een goede basis voor de opbouw van het immuunsysteem van mijn dochter.

8. Wat is het HELLP-syndroom?

HELLP is een levensbedreigende vorm van zware zwangerschapsvergiftiging. De enige manier om het te bestrijden, is door de zwangerschap te beëindigen. Met 34 weken zwangerschap werd ik opgenomen in het ziekenhuis, binnen een dag was mijn situatie zo verslechterd dat mijn dochter met de keizersnede geboren moest worden. Een zware periode volgde, waarvan ik nog steeds herstellende ben. Nu het zo lang duurt voordat ik weer de oude ben, besef ik me pas dat ik (en mijn dochter) echt heel dicht bij de dood zijn geweest.

9. Waarom is er geen vader van je dochter in beeld?

Tja, … Op het waarom kan ik helaas geen antwoord geven. Wel heb ik veel geschreven over waarom de relatie over is en waarom ik toch niet naar Nicaragua emigreerde.

10. Ben je Nederlands?

Ondanks dat velen denken dat ik Aziatisch bloed heb (hoi spleetogen en getint huidje), ben ik Hollandscher dan mijn lichaam doet lijken: 100% NL. Mijn dochter is half Nicaraguaans en ik wil haar meertalig opvoeden.

11. Wat voor opleiding heb je gedaan?

Daarover lees je meer in mijn bio.

12. Wat heb je precies met de Spaanse taal?

De Spaanse taal is mijn liefde voor reizen, de zon, de zee en taal samengesmolten. Taal in zijn algemeenheid vind ik een fascinerend fenomeen, en natuurlijk een zeer bruikbare tool om ook andere culturen en manieren van leven te leren kennen. Al van jongs af aan heb ik een talenknobbel en wil ik verbindingen leggen met het onbekende. Op de camping in Spanje maakte ik altijd vriendjes die geen Nederlands konden spreken. Frans en Engels sprak ik al, dus na de middelbare school besloot ik een jaar in Barcelona te gaan wonen om Spaans te leren. Nu, tien jaar later, heb ik twee universitaire diploma’s op zak en geef ik alweer een aantal jaar Spaanse les. Ooit hoop ik me in een Spaanstalig land onder de zon te vestigen, en dan het liefst aan het strand natuurlijk.

13. Waarom is spiritualiteit zo belangrijk voor je?

Vaak wordt er gegrapt over dat ik zo extreem zweverig of een hippie ben, maar ik kan je één ding verzekeren: ik ben nog nooit zo geaard geweest als nu. Ik zag altijd een half leeg glas, en nu is die mooi half vol. Ik ben geen guru, maar kan mezelf wel omarmen, óók als het even wat minder gaat. Door yoga, meditatie en enorm veel zelfreflectie ben ik veel sterker in mijn schoenen gaan staan, en authentieker door het leven kunnen gaan.

14. Hoeveel tattoo’s heb je?

Ik moet ze altijd even tellen als ik deze vraag krijg. Ik heb momenteel 12 tatoeages. Hoewel ik er niet meer zo op zit te tellen er nog meer te nemen als vroeger (want: duur en ik ben heel anders om leren gaan met geld in de tussentijd), zullen er vast nog wel meer komen. Ik wil er sowieso nog één nemen die symbool staat voor mijn dochter, maar er zwerven altijd meer ideeën door mijn hoofd heen.

Translate »