In Mindstyle, Set yourself free, Yoga on
3 juni 2013

Rule number one: do no harm

photo-1447452001602-7090c7ab2db3

Want we zijn al zo streng voor onszelf. In mijn vorige post had ik het over het bij jezelf toelaten je slecht te voelen en het te accepteren, in deze post ga ik het hebben over een stap die ik heb ondernomen richting een beter gevoel.

In mij heerst een standaard melancholieke en melodramatische ondertoon. Zodra ik de poorten openzet beleef ik een wirwar van emoties en stap ik in een achtbaan vol moodswings – dat klinkt als een feestje maar dat is het echt niet. Op zoek naar lichtpuntjes, een mantra om mee te nemen op deze donkere reis. “Je hébt emoties, je bént ze niet.” werkt al jaren. Gelukkig ben ik niet de enige die af en toe in een zwart gat valt en ben ik via een dierbaar vriendinnetje van me terecht gekomen in de wondere wereld van bikram yoga. Misschien ken je het al van deze post van Lianne, zo niet, lees die blog.

Your body is your temple. Alles wat je voelt, voel je in jouw lichaam, het enige lichaam dat je hebt en dat je ooit zult hebben. So you better take care of it. Iedereen ervaart yoga anders. Ik deed zojuist mijn eerste les (dit was mijn zesde les) zonder dat ik tussendoor op de grond ging zitten, en ik was zo blij als een kind. Even alle sores loslaten. I could stay in savasanah forever – en nee, niet de houding, maar de euforie en de rust die hun weg kruisen door mijn lichaam. De lessen zijn fysiek best wel zwaar, maar de mentale rust die het me geeft doet wonderen. Het helpt ook dat de lerares iedereen ‘honey’ noemt en complimentjes uitdeelt (“You were awesome today Debby!”) en dat de les begint met dat je niet perfect hoeft te zijn omdat je dat al bent. Even compleet van de wereld af, gewoon naar jezelf kijken in de spiegel en al je spieren voelen.

Ben jij net zo onsportief als ik? Dan raad ik je aan om ook eens een lesje bikram yoga te volgen. Je wordt je bewust van je eigen lichaam en laat je gedachten even gaan, terwijl je makkelijk een avondmaal verbrandt. Dus, rule number one: do no harm. Niet naar jezelf. En nummer twee: niet liegen. Niet tegen jezelf. Niet over je grenzen gaan, die je lichaam duidelijk aangeeft. Het is goed zo. En neem vooral het leven niet te serieus, want het leven is er om van te genieten.

Debby signature

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Marah

  Bikram Yoga lijkt me heel bijzonder. Ik wil het altijd nog eens proberen, maar ik heb geen idee of hier in dat kleine stadje wel een yogaschool zit. Eerst maar eens lichamelijk gewoon beter worden haha. Dat plaatje is echt geweldig trouwens!

  4 juni 2013 at 08:12
  • Reply Debby

   Haha ja leuk he dat plaatje? Een typisch voorbeeld van het leven niet te serieus nemen. Bikram yoga zit vooral nog in de Randstad, in Eindhoven gaat er pas een in augustus open (en ik sta als eerste op de stoep, kan niet wachten). Je kunt ook zoeken naar Hot Yoga. Ik heb ’t idee dat die hitte alleen maar goed kan zijn voor je spieren! Liefs

   4 juni 2013 at 08:46
   • Reply Marah

    Warmte is sowieso beter (miss toch maar emigreren naar een bepaald eiland *kuch*). Was net meteen gaan googlen en er zit wel een yogahuis, maar daar zit alleen normale yoga (en yoga voor kinderen). Ook geen hot yoga dus.

    4 juni 2013 at 09:09
    • Reply Debby

     Jammer zeg!

     4 juni 2013 at 20:01
 • Reply Sandra

  Ik denk dat ik binnenkort maar eens een 5-lessen kaart neem om het eens te proberen!

  4 juni 2013 at 13:56
  • Reply Debby

   Oeh, dat is fanatiek! In Utrecht is je tweede proefles gratis, weet niet of dat overal zo is. Kan me voorstellen dat dat wel zo zou zijn omdat de meeste mensen na de eerste les nogal overdonderd zijn en dan niet meer terugkomen.

   4 juni 2013 at 20:02
   • Reply Sasha

    Volgens mij is het bij de bikram ‘franchise’ inderdaad zo dat de 2e proefles gratis is. Bij hot yoga studio’s, hebben ze die aanbieding vaak ook ‘gekopieerd’. Ik zag laatst dat ze in Den Haag en Rotterdam een aanbieding hebben na je 2e proefles: korting op een maand unlimited abo.

    7 augustus 2013 at 10:53
    • Reply Debby

     Slim hoor, want hot/bikram is iets waar je echt even in moet komen, het is best wel heftig (en prijzig, maar dat terzijde). Aan de andere kant weet je wel dat er alleen mensen zitten die het echt graag willen doen, dat vind ik wel een fijn idee.

     7 augustus 2013 at 10:55
     • Fitness4fitness (@fitness4fitness)

      ‘Aan de andere kant weet je wel dat er alleen mensen zitten die het echt graag willen doen’

      Daar sla je de spijker mee op de kop! Er is niets vervelender dan je in een ruimte tussen grappemakers te bevinden. Zou mijn les ernstig verpesten!

      11 september 2013 at 17:51
 • Reply Q&A » let's get personal - Bohemian Dreams

  […] ben best emotioneel, echt super fijn om een vrouw te zijn. Als het goed gaat, dan gaat het super, als het slecht gaat, […]

  19 augustus 2013 at 08:49
 • Reply Personal update: fears & fun stuff - Bohemian Dreams

  […] meer gezond gaan doen. Ik ben daar nooit zo’n kei in en houd het niet lang vol, maar in Bikram yoga heb ik wel echt mijn heil gevonden. Van tevoren zie ik op tegen de zware les en de tijd die ik er […]

  15 september 2013 at 10:04
 • Reply Evey

  Ik ga het gelijk even opzoeken in Groningen. Lijkt me heel fijn. Ben wel enorme fan van yoga enzo! X

  15 september 2013 at 10:19
  • Reply Debby

   Ja het is zo fijn! 🙂

   16 september 2013 at 11:11
 • Reply De helende vingers van Bikram yoga - Bohemian Dreams

  […] ik al eerder schreef, ervaart eenieder de les anders. Voor de één is het even spiritueel loslaten – ik denk dat […]

  23 september 2013 at 09:16
 • Reply Wat yoga met mij doet - Bohemian Dreams

  […] Do no harm → er is nooit een reden om jezelf naar beneden te halen. Nooit. Lukt iets niet? Blijf lachen, wees lief voor jezelf en probeer het opnieuw. Je kunt het wél. Dat wil niet zeggen dat je over je grenzen heen moet gaan. Luister goed naar jezelf, en blijf geloven. Lukt het even niet? Ga liggen. Adem in, adem uit. […]

  4 november 2013 at 08:08
 • Reply Need And Significance Of Soccer Jerseys – Buzn

  […] Треккинговые телескопические палки Perfect Coil for an IGO-W 突然、目の前に麻美ゆま。 Camper Trip Bath Room [Nudist Girls] Rule number one: do no harm […]

  1 april 2017 at 03:07
 • Leave a Reply

  Dream on!

  Translate »