In Travel tips, Travels on
11 augustus 2013

Vegetariër op reis

Spaanse paëlla met vlees - soms moet je geen chicken zijn en er gewoon langsaf pikken

Spaanse paëlla met vlees – soms moet je geen chicken zijn en er gewoon langsaf pikken

Eten is een belangrijk onderdeel van reizen. Het weerspiegelt de gewoonten van de cultuur waarin je je bevindt. Eten is voor mij dan ook minstens de helft van de ontdekkingstocht wanneer ik op reis ben: ik wil eten wat de locals eten. Nou is het zo dat ik vegetarisch eet, en dat is niet altijd makkelijk in het buitenland.

Maoz zit door heel Barcelona heen verspreid, heerlijke salades en broodjes!

Maoz zit door heel Barcelona heen verspreid, heerlijke salades en broodjes!

Vlees staat namelijk – niet alleen in het buitenland – hoog in het vaandel. Ik wil hier niet ingaan op de discussie over waarom wel of niet vlees te eten, daarvoor verwijs ik je door naar Eten met Geweten of naar het boek Dieren Eten (dit is een affiliate link) van Jonathan Safran Foer, die leggen het je haarfijn uit.

Tapas: Spaanse aardappelomelet en groene olijven

Tapas: Spaanse aardappelomelet en groene olijven

Eén van de grootste smoesjes die mij tegenhielden om mijn droomreis te gaan maken, was dat ik er niet zou kunnen eten. Of dat zo is, ga ik straks zelf wel ontdekken, maar overal is rijst, fruit en groenten, dus ik kom vast levend terug. Zo kwam ik vorig jaar op het idee om vlees te gaan eten, mede omdat ik dan met de lokale cultuur mee zou kunnen eten. Al snel bleek dat ik niet tegen bloederige biefstukjes en kippenbotjes kon, laat staan lappen vlees van de grill – iew. Ik besloot mijn verstand weer te gebruiken en ging weer vegetarisch eten, het hele avontuur heeft zo’n twee maanden geduurd. En no offense voor vleeseters, ik weet nu dat kip overal bij smaakt en dat vlees heus wel lekker kan zijn, ik gebruik toch liever mijn verstand.

Van dit soort taferelen kan ik me dus echt niks voorstellen...

Van dit soort taferelen kan ik me dus echt niks voorstellen…

Eten kan voor mij een echte domper zijn, als ik nergens fatsoenlijk vegetarisch kan eten. In Spanje kan ik m’n mond tegenwoordig gelukkig gewoon opentrekken en vragen of ze een salade of iets dergelijks voor me willen maken, of paëlla met groenten. Dat doen ze meestal wel, geen probleem. Pas wel op met zeggen dat je vegetarisch eet, in het buitenland verstaan ze daar vaak onder dat je wel gewoon vis eet. Zo kreeg ik vroeger een keer paëlla met garnalen voorgeschoteld toen ik een vegetarische had besteld. Bah, die vislucht, kon er niet eens langs af pikken :’).

Tapas: iets met vlees (geen flauw idee, dat at ik niet), patatas bravas en halloumi kaas (die piept als piepschuim, iek!)

Tapas: iets met vlees (geen flauw idee, dat at ik niet), patatas bravas en halloumi kaas (die piept als piepschuim, iek!)

Gelukkig had mijn gastmoeder in Barcelona al jarenlang vegetarische gasten en kon ze heerlijk gevarieerd koken iedere dag. Voor haar natuurlijk alleen maar beter want het was goedkoper dan voor twee vleeseters te moeten koken elke avond. Gewoon hartstikke Spaans, dat wilde ik maar even zeggen. Ook al eet je niet al dat lekkere vlees waar de mensen zo op hameren, je kunt nog genieten van de lokale keuken als vegetariër op reis. Alle foto’s zijn genomen in Spanje.

Debby signature

Previous Post Next Post

40 Comments

 • Reply Anne

  Hm, interessant! Ik denk dat het vooral zo moeilijk kan zijn als je het jezelf maakt, toch? Ik eet zelf koolhydraatarm (grotendeels omdat ik me dan veel fitter voel, dus wel een ander soort reden) en merkte dat ik de koolhydraten op reis redelijk gemakkelijk kan omzeilen.

  11 augustus 2013 at 11:08
  • Reply Debby

   Ik kan het ook wel makkelijk omzeilen, maar wil wel graag lokaal eten proeven. Dus niet dat ik alleen pizza margarita ga eten op vakantie of zo, dat zou ik zonde vinden. Er is zoveel lekkers! En je krijgt vaak wel een rare blik als je zegt dat je geen vlees en vis eet, maar ik vind het heerlijk als er dan extra moeite wordt gedaan om mij iets voor te schotelen.

   11 augustus 2013 at 11:41
 • Reply Lisa

  Mmm, nu heb ik trek in patatas bravas!

  11 augustus 2013 at 11:26
  • Reply Debby

   Ik in paella 😉

   11 augustus 2013 at 11:42
 • Reply Bianca

  Goed onderwerp. Zelf wil ik ook beide maar vaak spreekt een stuk vlees me helemaal niet aan dus vind ik het niet moeilijk te omzeilen.Voor mensen met een allergie zal het nog wel lastiger zijn! Vooral in de niet steden lijkt dat me lastig! Al zijn er genoeg heerlijke alternatieven. En toetjes =D

  11 augustus 2013 at 12:43
  • Reply Debby

   Het is ook niet per se moeilijk te omzeilen, maar vaak kijken ze je in het buitenland aan alsof je gek bent als je zegt dat je vegetarisch eet :’) het is daar zo normaal, nog normaler dan hier. Maar gelukkig kun je het altijd gewoon overal vragen. Ben persoonlijk niet zo van de toetjes :P.

   11 augustus 2013 at 14:16
 • Reply Liese

  Lijkt me inderdaad niet makkelijk om vegetarisch eten te vinden overal. Mijn zus eet ook vegetarisch, toen we in Cuba een rondreis deden is het haar wel gelukt om twee weken lekker te eten. Dus laat je vooral niet tegenhouden om je droomreis te maken door het eten!

  Liefs, Liese

  11 augustus 2013 at 12:50
  • Reply Debby

   Fijn om te horen! 🙂

   11 augustus 2013 at 14:18
 • Reply Sandra Lok

  ‘Ik wil hier niet ingaan op de discussie over waarom wel of niet vlees te eten, daarvoor verwijs ik je door naar Eten met Geweten of naar het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer, die leggen het je haarfijn uit.’

  Like 🙂 Dat eeuwige moeten uitleggen altijd waarom je geen vlees (en/of vis) eet…

  11 augustus 2013 at 15:47
  • Reply Debby

   Haha, dank! Ja, is toch ook zo. Daar kun je boeken over vol schrijven, geen zin om daar hier op in te gaan, is gewoon je eigen verantwoordelijkheid toch – je kiest er zelf voor.

   11 augustus 2013 at 16:13
 • Reply Yvon

  Wat een herkenbaar stukje.
  In Nederland was ik zo’n 8 jaar lang vegetarier en dat was nooit echt een probleem wanneer ik uit eten ging (alhoewel er wel altijd hetzelfde op de kaart stond en er weinig keus was voor vega’s).
  In China merkte ik al snel dat het toch wel lastig was. Eten wordt gedeeld en in grote groepen werd het lastig. Daarbij zit er echt in heel veel gerechten vlees, zeker in de provincie waar ik verbleef.

  Inmiddels eet ik weer heel af en toe vlees en vis.

  En ‘ole’ voor het niet uitleggen! Dat steeds maar moeten uitleggen is zo vermoeiend!

  11 augustus 2013 at 16:55
  • Reply Debby

   Inmiddels is er vaak meer keus voor vegetariërs, in Nederland is het steeds leuker voor mij om uit eten te gaan! In Spanje wordt ook veel gedeeld, maar ik kan echt niet meer over m’n principes heen stappen. Zoals ik al zei, bonen, rijst, groenten en fruit zijn overal. Of er maar gewoon langs pikken dan, maar dat is zonde van dat beest dat dood is gemaakt om op jouw bord terecht te komen :(.

   11 augustus 2013 at 17:11
 • Reply Jennifer

  In landen als Ecuador worden dus cavia’s gegeten, weet niet of ik dat ook zou willen/kunnen. Maar met vlees eten heb ik zelf eigenlijk weinig problemen. Ik eet het zo min mogelijk, maar als ik me ergens bevind waar vlees eten bij de ‘cultuur’ hoort, dan eet ik gewoon mee. Ik kan me goed voorstellen dat je er toch moeite mee zou hebben, al vind ik het wel heel dapper van je dat je het toch wilde eten om te kunnen reizen. Hopelijk kun je tijdens je reis gewoon eten zoals je dat zelf prettig vind, dat houd het toch wel leuk.

  11 augustus 2013 at 17:13
  • Reply Debby

   Ja iew en in Vietnam eten ze hond en in India is de koe heilig. Het hangt precies van de cultuur af. Omdat wij cavia’s als huisdieren houden, zou je ze ineens niet meer eten? Waarom eet je dan wel paardenvlees bijvoorbeeld, dat zou ook je huisdier kunnen zijn. Of konijnenvlees, ook regulier in Nederland. Vind het ook wel dapper van mezelf dat ik al m’n principes opzij schoof en het gewoon deed (want: iew), maar ik vind het nog dapperder dat ik er wel m’n verstand bij gebruik. Ik heb niks tegen vlees eten, maar als je het eet, eet dan goed vlees.

   11 augustus 2013 at 17:15
 • Reply Lisa

  Amen! Je kunt als vegetariër prima in het buitenland eten, als je het maar gewoon vraagt. Ik snap niet waarom mensen daar soms zo moeilijk over doen. (Wat wel een keer vies was: in Parijs had ik een bepaalde salade die normaal met ham was, maar ik had zonder gevraagd. Het was een enorme berg, die salade. Begon rustig te eten. Toen ik aan de andere kant was, zag ik dat iemand in een heel keurig patroontje was begonnen met ham neergooien, toen dacht: ‘o nee’ maar de rest vergeten was weg te halen. Maar ja :P)

  11 augustus 2013 at 17:43
  • Reply Debby

   Precies! Haha jaaa dat had ik laatst in Brussel met een broodje ei en bacon, gets! Maar goed, gewoon eruit gehaald.

   11 augustus 2013 at 21:20
  • Reply mille pagine

   Had ik laatst met een pasta. Gewoon in Nederland. Oh, hee, een stukje ham… Op dat soort momenten denk ik wel eens, wat voor ***-restaurant ben je, dat je niet eens een paar vega-gerechten op je kaart hebt staan? Hebben jullie dat niet, dat je je daaraan ergert?

   13 augustus 2013 at 16:38
 • Reply nandasdaily

  Als je ooit in Lissabon bent, heb ik echt een MUST-go adresje voor je. Hemels veganistisch… echt..fingerlickin’ goed. Als ik er aan denk wil ik direct terug.

  11 augustus 2013 at 20:29
  • Reply Debby

   Oeh, Lissabon staat nog op mijn to do lijst. Nu maak je me wel nieuwsgierig 🙂

   11 augustus 2013 at 21:22
   • Reply nandasdaily

    Miss Saigon!

    http://nandasdaily.wordpress.com/2013/04/05/portugal-lissabon/

    Als je bij de link van 100% Lissabon in het rood begint te lezen, kom je hem tegen. Sowieso hebben we er goed vegetarisch kunnen eten, Antoinette, mijn vrijdagse blogger heeft al jaaaaren ervaring. Reist overigens altijd met carnivoren, maar zelfs drie maanden in Zuid-Amerika was geen probleem!

    12 augustus 2013 at 10:17
 • Reply Laura - what about her

  Ook al ben ik geen vegetariër, toch is het heel herkenbaar. Ik hou gewoon niet zo van vlees. Ik laat het er niet om (al wil ik je boekentips wel gaan lezen), want ik vind bacon bijvoorbeeld heel lekker, maar ik hou absoluut niet van vlees met botten of bloed. Met een kippenpoot of biefstuk of speklap maak je me niet blij. Als ik uit eten ga (en ook altijd op reis) eet ik toch 9 van de 10 keer iets vegetarisch. En dat is er altijd wel! Ben juist gek op kaas, groente en alle combinaties daarin. Je foto’s zien er heerlijk uit!

  12 augustus 2013 at 11:51
  • Reply Debby

   Tapassss <3. Haha, weird, iedereen vindt biefstuk en kip de bom :P.

   12 augustus 2013 at 11:54
 • Reply Demoiselle Do

  In Barcelona overleven als je geen vlees eet, viel nog wel mee vond ik. We waren er vier dagen, en ik at één keer vis, inderdaad ook in paella. Da’s geen verschil met thuis. Duitsland vind ik daarin moeilijker, ben daar dan ook al een paar keer raar bekeken. 😀

  12 augustus 2013 at 12:41
  • Reply Debby

   Het valt overal wel mee, maar de Spaanse keuken is nou eenmaal niet echt vegetarisch. Daar doel ik een beetje op :). Heb toch met menig Spanjaard/Catalaan/Andalusiër een discussie gehad hoor ;).

   12 augustus 2013 at 12:43
 • Reply Margot

  Ik heb precies hetzelfde! Op reis is het heel moeilijk om als vegetariër goed te eten. Ik ben al 8 jaar vegetarisch, maar tijdens sommige vakanties moest ik wel vlees eten, omdat ze anders niets voor mij hadden. Dat is ontzettend vervelend. Ik vind het zelf nog geen eens lekker, kan er niet goed tegen en doe het voor de dieren. In sommige landen vinden ze het gewoon heel vreemd als je geen vlees eet en ze zien dat ook een beetje als een belediging en je wil toch het lokale eten proeven. Het verschilt sowieso erg per land. Goede blog, ik herken mijzelf erin.

  12 augustus 2013 at 13:06
  • Reply Debby

   Haha echt, dat zou ik nooit doen. Hoor juist van iedereen dat ze er nergens problemen mee hebben, dat ze het echt wel maken, maar mensen snappen het vaak gewoon niet. Anders moet je gewoon zeggen dat je daar ziek van wordt :’).

   12 augustus 2013 at 13:15
 • Reply Evey

  Ik ben in zuid oost azie ook vegetarisch geworden omdat ik sommige beesten daar erg vies vond. Ik had er geen problemen mee. In Thailand en Vietnam kon je aangeven of je vegetarisch was, maar dan krijg je misschien wel ei (maar goed dat mogen vegetariers wel eten toch? anders heeft het een andere naam?) Anyway, nooit problemen mee gehad 😀

  12 augustus 2013 at 15:40
  • Reply Debby

   Anders veganist ja 😉 maar daar zijn ook nog verschillende gradaties in. Haha, iew.

   12 augustus 2013 at 16:07
 • Reply Annika - De Andere Wereld

  Oh die salade ziet er lekker uit zeg! Doet me een beetje denken aan de supermarkten in Mexico en Chinese buffetten in Argentinië waar je zelf een bakje vol kan scheppen dat wordt berekend aan de hand van het gewicht. Dat mis ik wel in Nederland, die salades van de AH zijn vrij saai 😛
  Lijkt me trouwens wel lastig! Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik houd gewoon niet zo van vlees. (wel van vis) Maar ik denk dat er op steeds meer plekken vegetarisch wordt aanboden, alleen niet als je bij van die straattentjes eet misschien.

  12 augustus 2013 at 20:34
 • Reply Marcella

  Ik krijg honger van je foto’s! 😉 Ik ben nooit een grote vleeseter geweest, gewoon omdat ik het niet lekker vind. Vlees met botten vind ik ronduit vies en een biefstuk ook. Kalkoen of iets anders exotisch is echt niet aan mij besteedt, al probeert mijn schoonvader dat met kerst elke keer.

  Als ik uit eten ga eet ik altijd vega. Ik heb zo vaak teleurgesteld met een lap vlees op m’n bord gezeten die ik niet lekker vond dat ik voortaan altijd vleesloos eet. Op vakantie dus ook. Al had ik tijdens de maand in Amerika wel af en toe zin in een hamburger of schnitzel. Écht vega ben ik dus niet, haha!

  13 augustus 2013 at 15:55
 • Reply Michelle @ The World is a Book

  Lijkt me ook lastig met gluten of lactose; probeer dan maar in het Chinees uit te leggen wat je wel of niet mag eten. Gelukkig kan ik alles eten zonder ergens last van te krijgen (zelfs niet van mijn geweten als ik vlees of vis eet ;-)) Al eet ik zeker niet altijd vlees. In NZ was het sowieso ook best duur en de keuze aan vegetarische restaurantjes was er geweldig, dus dan ging ik liever daarvoor 😀

  13 augustus 2013 at 22:07
  • Reply Debby

   Ja pfoe hee, wat moet je dan :’). Snap dat best hoor, dat je vlees eet, maar de industrie loopt een beetje uit de hand tegenwoordig. Dat zegt veel over onze cultuur, denk ik.

   14 augustus 2013 at 09:13
   • Reply Michelle @ The World is a Book

    Helemaal mee eens; sowieso met al dat consumeren plus bijbehorende afval en lasten voor het milieu slaan we een beetje door met zijn allen. Snap helemaal dat jij vegetarisch eet. Ik vind het alleen wel lekker juist een biefstukje op zijn tijd. Wel liever bio natuurlijk; smaakt ook een stuk beter! Maar ik weet niet of ze daar overal in de wereld aan doen 😉

    14 augustus 2013 at 10:48
    • Reply Debby

     Precies, maar dan gebruik je je verstand toch prima :). Denk ook niet dat het overal in de wereld zo doorgeslagen is als hier.

     14 augustus 2013 at 10:56
 • Reply mandy

  Bijna overal is wel iets in elkaar te flansen zonder vlees. Meestal studeer ik van te voren het in de taal van het land waar ik naartoe ga in hoe je vraagt om een vegetarisch gerecht, zonder vlees én zonder vis. (want regelmatig denken mensen dat ik dan wel vis eet?)
  No worries, maak jij lekker je droomreis! Met eten komt het wel goed!

  Boek van Jonathan is inderdaad écht een aanrader.

  13 augustus 2013 at 23:56
  • Reply Debby

   Haha ja precies, vandaar mijn horrorverhaal van paella met vieze vislucht, iewwww.

   14 augustus 2013 at 09:15
 • Reply Travel Thursday #17 Menorca - Bohemian Dreams

  […] heb al eens verteld dat vegetariër op reis zijn niet altijd een pretje is, maar dat het vaak geen probleem is. Zo ook deze […]

  19 september 2013 at 09:24
 • Reply Leonie

  In Spanje en Duitsland is het me tegen gevallen en worden het meestal salades. In Zuid Afrika, Egypte, Nicaragua, Costa Rica en Panama had ik niets te klagen en heb ik alle dagen heerlijk en afwisselend gegeten! Veelal nog meer keuze dan in veel NLse restaurants, al wordt het hier gelukkig wel steeds beter 🙂

  26 december 2013 at 14:35
  • Reply Debby

   Dan heb ik fijn eten in het verschiet 😉

   26 december 2013 at 20:27
 • Reply xcmwnv54ec8tnv5cev5jfdcnv5

  xcmwnv54ec8tnv5cev5jfdcnv5

  […]one of our guests lately suggested the following website[…]

  25 november 2015 at 21:36
 • Leave a Reply

  Dream on!

  Translate »